18 Ocak 2009 Pazar

adım adım koca nasıl pişirilir?

Gerçek odur ki, bazı kadınlar onları sıcak suda haşlayarak, bazıları
ilgisizlikleriyle dondurarak, bazılarıda basıp, ezip turşusunu
kurarak ve yine kimileri de savurganca harcayarak bozulmalarına neden
olurlar.
Özenilerek hazırlanan her kocanın iyi ve yumuşak olacağı söylenemez.
Ancak iyi pişirilenin gerçekten tadına doyum olmaz. Koca seçiminde ne
lüferin alımındaki gümüş pırıltısı, ne barbunyanın altın yaldız
görünümü geçerlidir. Bunun için çarşı pazar dolaşmaya da gerek
yoktur. Genellikle en iyileri kapınızın önüne gelenlerdir.
Beğeninin kişisel olduğunu düşünerek koca seçimini yalnızca kendiniz
yapınız. Kendiniz sabırla pişiremeyecekseniz almaktan vazgeçiniz.
Kocayı pişirmek için en iyisi porselen bir kap ise de, elinizde
toprak çanaktan başkası yoksa özenle kullanıldığında aynı işi
görebilir.
Kocalar da karides ve istakoz gibi canlı pişirilirler. Bazen pişerken
tencerenin dışına taşıp yanabilir yada kenarları sertleşerek kabuk
tutabilirler. Onları tencerelerinde tutmak için "görev duygusu" adlı
zayıf iplikten çok "huzur" adlı sağlam sicimle sıkı sıkıya
bağlanmalıdır.
Sevgi, sıcaklık ve neşeden oluşan sürekli bir ateş yakılır.
Kişiliğinde uygun bir ısıya ayarlanarak ateşe oturtulur. Köpürerek
taşması halinde kaygılanılmamalı dır. Pek çoğu iyice pişinceye kadar
sık sık köpürebilir.
Özellikle sirke ve karabiber yerine tatıcıların "öpücük" adı altında
sattıkları şekerden biraz konulabilir. Tadına bakarken hoşgörü,
iyimserlik ve neşe benzeri baharattan birer tutam katmanız önerilir.
Ancak bunlar diğer baharatlar gibi azar azar ve dikkatlice
kullanılmalıdır. Yumuşaklığını kontrol ederken sertleşmesinden
kaçınılmalıdır. Fazla yayılmasını ve kabın dibine oturarak işe
yaramaz hale gelmesini önlemek için arada bir hafifçe
karıştırılmalıdır. Kıvama geldiğini anlamamak olanaksızdır.
Böyle pişirildiği zaman size çok uygun ve sindirilmesi kolay
olacaktır. Dikkatsizlik nedeniyle ev ateşini soğutmazsanız,
bozulmadan istediğiniz süre dayanır. Bu yolda hazırlanmış "koca"
mutlu bir ömür boyunca tadını korur!

Hiç yorum yok: