8 Ocak 2009 Perşembe

Larenjit-Yalancı difteri-Krup

Canitom bebekkende geçirmişti bu hastalığı şimdi ise tekrar bu havlama şeklinde öksürükle mücadele ediyoruz:(

Aşağıdaki yazı buradan alıntıdır.

Yalancı difteri; hırıltılı solunum ve gırtlak bölgesinde şişme ile nefes alırken belirginleşen solunum sıkıntısıyla ortaya çıkan akut viral üst ve alt solunum yolu hastalığıdır. Krup yani yalancı difteri, öncelikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocukları etkilerse de bazen daha erken ya da geç dönemde ortaya çıkabilir. Mevsimlik salgınlar sık görülür. Yayılma genellikle hava yoluyla ya da virüsle infekte olmuş salgılarla temas ile olur. Dr. Ruhi Çakır'ın bebekkokusu. com'da yer aldığı bilgilere göre krup; gırtlak, soluk borusu ve alt solunum yollarında şişme ödeme yol açar. Bu durum solunum için harcanan çabayı artırır.
BELİRTİLERİ NEDİR?
Krupta, önce genellikle üst solunum yollarına ait enfeksiyon belirtileri görülür. Sıklıkla gece olmak üzere havlama tarzında, genellikle gıcık tarzında öksürük ve ses kısıklığı hastalığın akut başlangıcını oluşturabilir. Çocuk geceleri solunum sıkıntısı ile, hızlı ve sık nefes alarak ve zor nefes almaya bağlı olarak oluşan sıkıntı ile uyanır. Ağır vakalarda çocuk yoruldukça giderek yüzeyselleşen solunumla birlikte siyanoz ( yetersiz oksijen alınımına bağlı olarak gelişen deride morarma) gelişebilir. Akciğerlerde hışırtı ve özel solunum sesleri duyulabilir. Çocukların yaklaşık yarısında ateş vardır. Çocuğun durumu sabah düzelmiş gibi görünse de gece yine ağırlaşabilir. Hastalık genellikle 3-4 gün sürer.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hafif hasta çocuk evde, destekleyici önlemlerle tedavi edilebilir. Çocuk rahat ettirilmeli ve sıvı dengesi sağlanmalıdır. Yorgunluk ve ağlama tabloyu ağırlaştıracağından dinlenme önem taşır. Ortamı nemlendirici cihazlar üst hava yolundaki kurumayı hafifletebilir. Solunum sıkıntısının artması ya da geçmemesi, kalpte çarpıntı, yorgunluk, siyanoz ya da vücudun sıvı kaybetmesi halinde hastaneye yatırılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok: