6 Ekim 2008 Pazartesi

Hipoglisemi

Çekmek zorunda olduğum bu hastalıktan kurtulacağım günü iple çekiyorum:(  yaşam kalitemi düşüren günde 2 ilaç kullanmak zorunda kaldığım, ilaçların yan etkilerinden zaman zaman bunalıp ilaçları içmediğimden kısır bir döngü içine düştüğüm bu hastalıktan korunun derim:(

 

Bir diyabetli olarak günlük yaşamınızı sağlıklı ve aktif bir şekilde sürdürebilmeniz için kan şekeri düzeyinizin normal sınırlarda olması gerekir. Kan şekerinizdeki yükselme hiperglisemi, düşme ise hipoglisemi ya da kısaca 'hipo' denilen olumsuz sonuçlara neden olur. 'Hipo', hiperglisemiye göre çok daha hızlı gelişen ve insan beynini daha fazla etkileyen bir durumdur. Acilen önlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekir. Sizin ve yakınlarınızın 'hipo' konusunda bilgili ve hazırlıklı olması beklenmedik süprizlerle karşılaşmanızı önleyecektir.

'Hipo' nedir?

Vücudunuzun işleyişini normal bir şekilde sürdürebilmesi için kan şekeri seviyenizin 60 - 120 mg / dL civarında veya doktorunuzun sizin için uygun gördüğü düzeyde olması gerekir. Kan şekeriniz 60 mg / dL'nin altına düştüğünde dikkatli olmanız gereken bir sürece girmişsiniz demektir. Bir 'hipo' durumuyla karşılaşabilirsiniz.

'Hipo' genellikle kendini aşağıdaki belirtilerle gösterir:

    Aşırı terleme Solgunluk Dudakların karıncalanması Konuşmanın bozulması Kişilik değişikliği, sinirlilik Kasılma ve titreme Açlık hissi Baygınlık, titreme Başağrısı Kalp çarpıntısı Bulanık görme Dalgınlık Baş dönmesi, şuur bulanıklığı Konsantrasyon kaybı Saldırgan davranışlar Bu belirtiler günün herhangi bir saatinde görülebilir. Hatta geceyarısı kabus görerek uyanmak bile hipogliseminin bir belirtisi olabilir. hipoglisemi merkezi sinir sisteminin otonom sinir sistemi denen bölümünü uyarır. Otonom sinir sistemi vücudumuzun biz düşünmek zorunda kalmadan yaptığı pek çok işlevi düzenler; örneğin kan damarlarının açılıp kapanması, kalp atış hızı, solunum kontrolü gibi. Hipogliseminin bazı belirtileri ise beynin uzun süre düşük kan şekeri ile karşı karşıya kalması sonucu ortaya çıkar. Bunlar sinirlilik, öfke, üzüntü, koordinasyon bozukluğu, bulanık görmedir. Bazı durumlarda arkadaşınızla tartıştığınız için mi yoksa hipoglisemiden dolayı mı sinirli olduğunuzu anlamayabilirsiniz. En iyisi kan şekerinizi ölçmenizdir. eczanelerde satılan glukoz tabletleri de güvenle kullanılabilir. 2-5 adet glukoz tableti sizi kısa sürede hipoglisemiden çıkaracaktır. Şekeri aldıktan 15 dakika sonra tekrar kan şekerinizi ölçmelisiniz. Kan şekeri hala düşükse aynı dozda şekeri tekrar almalısınız.

'Hipo' yaşamanız diyabetinizin kontrolünün tamamen bozulduğu anlamını taşımaz. Eğer 'hipo' yaşıyorsanız kendinize şu soruları sorunuz.

    Öğün atladım mı? Öğünü geciktirdim mi? Önceki öğüne nazaran son öğünde daha az mı yedim? Son saatlerde aktivitemde artış var mıydı? Fazladan karbonhidrat almadan, alışılmışın dışında egzersiz yapmak. Bunlar, futbol gibi yorucu egzersizler kadar ev işleri, araba yıkamak veya dans etmek gibi daha hafif aktiviteler de olabilir. Aşırı sıcak hava bile 'hipo' ya yol açabilir.

'Hipo' nun tedavisi nasıldır?

'Hipo' nun tedavisi oldukça basittir. Önemli olan, belirtileri zamanında farkedebilmektir. Kan şekeri ölçüm sonuçlarınız 50 - 60 mg / dL'den veya doktorunuzun belirlemiş olduğu değerden daha düşükse bir miktar şekerli gıda almanız gerekir. Bunlar 2 - 3 adet kesme şeker veya 1 büyük çay bardağı meyva suyu yada limonata olabilir. Yaklaşık 15 dakika içinde kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız.

Eğer, 15 dakika içinde kan şekeri düzeyiniz hala yükselmemişse, bu şekerli gıdaları tekrar alınız. Kan şekeri düzeyinize ilişkin şikayetleriniz yine sürüyorsa doktorunuza veya yakındaki bir hastaneye başvurunuz.

Hafif 'hipo' belirtilerinizi hemen tedavi etmezseniz, beyninizin normal çalışması için gereken miktarda şeker kanınızda bulunmadığı için çevrenizdeki insanların da dikkat edebileceği belirtiler oluşmaya başlayabilir. Bu tür belirtiler sinirlilik, kişilik değişikliği, saldırgan davranışlar, dalgınlık olabilir. Bu evrede kendinizi oldukça hasta hissedebilirsiniz.

Bazen, kan şekeri düzeyinizdeki düşüş, farketmenize imkan tanımayacak kadar kısa bir süre içinde gelişebilir. Kendinizden geçebilir veya konuşamayacak duruma gelebilirsiniz. Bu durumda, çevrenizdekilerin yardımı gerekecektir.

Yakınlarınız sizdeki 'hipo' belirtilerini tanımayı öğrenmelidir. Özellikle solgunluk, davranış değişiklikleri, dalgınlık, terleme onların kolayca farkedebilecekleri 'hipo' belirtileridir.

 

Hiç yorum yok: