17 Kasım 2008 Pazartesi

yaramaz çocuk köşesi

Canitonun biliyorsunuz ki hırçınlıkları vardı. Sonunda bir pedagog'a görünme şansımız oldu. Gittiğimiz yere buradan bakabilirsiniz http://www.dbe.com.tr/Default.aspx.

Can'ın gelişiminin gayet normal olduğunu(zaten biliyorduk)Yalnızca erken ergenlik denilen 2 yaş sendromunu geçirdiğini(zaten tahmin ediyorduk) söyledi.Asıl önemli konu neler yapabileceğimizdi.

İçim çok rahatlamış olarak döndüm bu seanstan. İyiki de gitmişiz.

Öncelikle Can'ın kriz yaptığı durumlar  da kendini yerlere attığında bizim yapacağımız şey ona ağlaman ve bağırman geçtikten sonra konuşalım demek ve onun krizi bitene kadar müdahale etmemek. Krizi bittikten sonra ona güzelce durumu anlatmakmış.(biliyorduk ama bazen sussun diye ne istiyorsa yapıyorduk.)Şimdi daha katı bir tutum takınmam gerektiğini öğrendim.

Bize veya başkasına zarar verdiğinde ona küsmek yani göz temasını kesmek gerekliymiş. Hala yaptığı saldırganlığa devam ederse ondan uzak bir yere gidip onunla ilgilenmiyormuş gibi yapmamız gerekmiş. Arkadaşlarına da bunu yaparsa yani ısırma,vurma,itme,tırmalama gibi...bir süreliğine oradan uzaklaştırılıp yaptığının doğru olmadığı ona defalarca anlatılmalıymış. Bunların hepsini denedim ben ama sanırım işi bozan hem doğru haraketleri yapıp hemde bazen işime geldiği gibi yani sussun diye onun dediğini yapmakmış.

Şöyle bir örnek anlattı doktor çok hoşuma gitti...Canı bir odaya koyalım önüne 10 tane anahtar koyalım.kapıyı açmak için sırayla hepsini dener baktı olmuyor tekme atarak kapıyı açar.Sonra Canı tekrar odaya kapatalım bu sefer o 10 anahtarı asla denemez bile direk tekme atarak kapıyı açar.:)

Ceza konusunda yaptığım bir hata da ben 2 dakikalığına canı yatağına koyardım.Ama orası onun huzur bulduğu,uyuduğu,rahatladığı bir yer ve ben orayı ceza mekanı olarak kullanmışım.Yatağın kenarlarını çıkarmadan önce yatakta daha beter kriz geçiriyordu:(Şimdi özgürce istediğinde yatıyor.

Ceza şöyle olmalıymış.Küçük sandalyesini onun bizi göremeyeceği ama bizim onu kontrol edebileceğimiz bir yere koyup yanınada çın çın yapan mutfak saatlerinden koyup 2 dakikaya ayarlacakmışız.yaşı kadar dakika cezası bu.Bu yerin adıda yaramaz çocuk köşesi olacakmış.ona burada ben sana söyleyene kadar saat çalana kadar oturacaksın ve bekleyeceksin diyecemişiz.Ama kararlı ve biraz sert bir üslupla tabi...kalkarsa tekrar tekrar onu oraya oturtacakmışız.tabi bu cezalar çok gerekmedikçe verilemeyeck.herşeyede ceza verirsek bir süre sonra bununda bir anlamı kalmazmış.cezalısın yerine burada bir süre beklemen gerekiyor dememiz gerekmiş...

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Allah allah ya nelere öğreniyorum sayende demek bu şekilde eğitmek gerek aklımda olsun sağol canım.

Cocukla Cocuk dedi ki...

anne olmak ne çok sabır gerektiriyor değil mi...opüyoruz oğluşu...sevgiyle kalın

Adsız dedi ki...

valla annelik zor iş.bildiğimiz uygulamaya çalıştığımız şyler ama bazen gerçekten uygulayamıyoruz.ada bey bazen çok hırçın ve inatçı oluyor.hemen alıp başka odaya götürüyorum,sakinleş,ağlaman bitsin bana seslen diyorum.tabi izleyen ve lütfen sus diyen biri olmadığı için 2 dakika geçmeden, bazen hemen arkamdan ''tamam ağlamam bitti'' diyor.Bazen kendince uzun sürdürdüğünde ağlamasını ''tamam hadi bitsin ağlaman,çok uzun sürdü,sakinleş '' diyorum.''Hayır daha bitmedi 2 nate(tane demek) ağlamam var,sonra bitecek'' diyor bana şeker şeker,gülesim geliyor o zaman.sonra hemen konu hakkında kısa bir konuşma yapıyorum.tabi başkalarının yanında,ya da dışarda biraz zor oluyor.

M.İ.N.İ dedi ki...

umarım işe yarar tavsiyeler benimde acilen bir pedagogla görüşmem gerek

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Bu yöntemi bir arkadaşımdan duymuştum, oğluna uyguladı ve çok başarılı oldular, umarım Canito'da da işe yarar.. Ama o kadar şirin ki insan kızamaz onaaaa........

Sımsıcak sevgiler, öpüyorum Canito'yu.....

Denize ve Nehire aşık dedi ki...

İyi ki tüm bu güzel tecrübelerin,i bizlerle paylaşıyorsun Pınarcım. Hepimiz bu 2 yaş sendromu karşısında elimiz ayağımız bağlı kalabiliriz. Hatta 2ye bile gerek yok bizimkinde bile yavaştan bahsettiğin davranışlar gözlemleniyor. Umarım en kolay şekilde geçiririz bu dönemleri tekrar teşekkürler