28 Mayıs 2008 Çarşamba

Triplerdeyiz


Şimdi bu görüntülerde ne diyeceksiniz!hemen anlatayım.
Can 1-2 haftadır bize vurma,yolma,saç çekme ve yüzümüze bişeyler fırlatma eğiliminde!!!İşin içinde çıkamaz bir hal aldığında Doktorumuza gidip konuştum.Ceza vermem gerektiğini ama 15 dk dan fazla uzatırsam unutacağını söyledi :) Yaptığının kötü olduğunun farkında değil sadece böyle şeyler yaptığında bizim tepkilerimizi merak ediyor ama tabiki hiç hoş değil.Ona mimiklerle ve sert bir ses tonuyla cezalısın bu yaptığın hiç hoş bişey değil canım acıyor diyorum ve yatak cezası veriyorum.Bu arada yatağın ön tarafını geri taktık çünkü başa çıkamadım ve tüm uyku düzenimiz bozulmuştu...Bunun yanında yatakta emzik ve oyuncak varsa da alıyorum.Bir nevi kötü anneyi oynuyorum.:))Sonra cezan bitti çıkabilirsin deyip alıyorum bir daha yapma sakın annecim diyorum ve suratıma bir tokat yiğiyorum bazen :)) :((

Yukarıdaki fotolar kızdığımızda bize damar yaparak kandırmaya çalışma bizi yumuşatmaya çalışma numaraları...Yemezsek gerçekten ağlama tribine giriyor.Hem gülmemiz geliyor hemde bu yüz ifadesi gerçekten bizi eritiyor bu arada...Aslında amacına ulaşıyor sıpa:)

Sizce başka neler yapmalıyım yada sizinde başınıza buna benzer olaylar geldimi???Şuanda cezalar işe yaramaya başladı daha az yapıyor ama yine de bitmiş değil.Bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim...

8 yorum:

Adsız dedi ki...

pınarcım vay be!! bu aralar alp de çok sinirli. devamlı kafamıza falan vuruyor. herşeye ağlıyor. ben de böyle davranan çocuklardan hatta nefret ederdim. acaba psikiyatrsite mi götürsek diye düşünüyordum. bizi hiç takmıyor. ve benim de canım çok sıkılıyordu. demek sizde de var.

Adsız dedi ki...

merhaba pınarcım
ben bu tip şeyleri görmezden gelme yoluyla halletmiştim ama daha küçüktü ve ilk tepkim bu olmuştu.9 aylıkken denedi ve bidaha olmadı. ısırma yokta saç çekerdi ertuda. yanlız kişisel olarak cezaları doğru bulmuyorum.okuduklarıma dayanarak yani.
1-3 yaş arasında çocukların cezayı algılaması mümkün değilmiş. 1-2 kitap tavsiye edicem,eğer okumadıysan bir göz at bence. her çoçuk farklı deriz ya hep, bu kitaplardada kategorilendirme yapmış,temkinli çocuğa nasıl yaklaşılır,uyumlu çocuğa nasıl yaklaşılır vb.
ben blogda annenin kitapları bölümünde birini yazmıştım kitapların. 1 yaşında çocuğunuz büyürken. çözüm önerileri içinde harvey karpın mahallenin en mutlu yumurcağı kitabını tavsiye edebilirim.
kitaplar hakkında ne düşünüyorsun bilmiyorum ama benim müthiş işime yaradılar.
bide dil problemi yoksa şu makaleye gözat. cezayı önermiyorlar yine.
http://www.todaysparent.com/toddler/behaviordevelopment/article.jsp?content=20080219_163127_6972&page=1

son olarak akıllıbebek forumda çocuk psikolojisi ve eğitimi var. oradada bu konuları çok konuşmuştuk. vaktin varsa göz atabilirsin. bu tarz şeylerle başeden annelerin deneyimleri var orada. umarım işine yarar yazdıklarım.
ama bence cezadan vazgeç, bir senedir canitoyu tanıdığım kadarıyla ceza onu agresifleştiriyor,hoş agresifleştirmesede korkutur,buda özgüvenine zarar verir her durumda. nacizane fikrim bu benim.:) tabi sen bilirsin.

Happy Mixy dedi ki...

Damlacım bende çok endişeliyim.Tubanın önerilerini okuyunca şimdi dahada telaşlandım acaba yanlış bişeyler yapıyorum da çocuğuma zarar mı veriyorum düşüncesi girdi aklıma!!!

Happy Mixy dedi ki...

Tubacım senin düşüncelerin benim için önemli.Çünkü farkındayımki çok araştırmacı bir annesin.Gerçekten zor durumdayım.Bugün bana yine aynı şeyleri yaprı ve bende onun saçını çektim.Yüzü değişti ve daha fazla bana vurmaya ve üstüme atlamaya çalıştı.Sanki kavga ediyor gibiydik.Ben kızdıkça daha fazla hırslanıp üstüme geldi ve baya bi endşelendim.Kitaplardan 1 yaşında çocuğunuz büyürkeni okudum diğerini hemen alıcam.Doktor bana ceza ver dedi diye böyle yapıyordum.ama bu konunun üzerine gitmeliyim.Çok sağol verdiğin bilgiler için canım

Adsız dedi ki...

pınarcım hata deme onada kafa karışıklığı diyelim. yok üzülecek bi durum yok. ama sen onun saçını çektiğinde, ceza olduğunu anlamaz can. diğer msjda yazmıştım 1-3 yaş döneminde cezadan falan anlamazmış çocuklar. bence cezayı boşver. üstelik anladığım kadarıyla canitoda ters tepmiş baksana.
ilk iş tepkisiz kalmayı dene bence. belki sadece ilgi içindir. sert bi ifadeyle hayır saç çekmek yok dersin hani. tabi çeker o hatta nereye kadar dayanacağını test etmek için daha çok çeker,daha ileri gider vs. sabırlı olmak şart. sakinleşene kadar olayla ilgili konuşma,sakinleşince hareketin yanlış olduğunu anlat kısaca.:) ben diliyle suçlamadan hani. bir anda herşey yoluna girmez,en azından bir hafta belki daha uzun sürer ama...okuduklarıma göre bu doğal bişeymiş. ilk denemesinde canın yanmadığı için güldüysen,oyun sanıyor sadece. seni üzdüğünün farkında değildir yani.:)
ben benzer stratejiyi,market krizleri,parktan eve dönmek istememe krizleri vs de kullanıyorum. önce empati kur,anladığını göster sonra duygularını anlat..gibi.
ya böyle anlatmak zor oldu benim içim,sanırım anlatamadım.:(( bahsettiğim diğer kitaptaki taktikler bunlar. akıllıbebekte çocuk psikolojisinde mahallenin en mutlu yumurcağı diye bir başlık var,kitap hakkında fikir edinebilirsin. bir arkadaşla fikir verecek şekilde bir konu açmıştık oraya.
neyse çok uzattım ben,gece gece kafamda durdu sanırım,yarın uyanık kafayla tekrar gelirim.:))

Adsız dedi ki...

Ah canım ya, 2 yaş ergenliği diye birşey var, Can ona mı giriyor acaba? Biz henuz o noktaya gelmediğimiz için bilgim de yok bu konuda. Umarım kolay atlatırsın.
Bu arada blogunuza surekli giriyorum ama yorum yazamıyorum. Bu aralar cok yogunum, bizim blogla bile ilgilenemedim.
Öptüm sizi
Hoscakal

Adsız dedi ki...

dün gece bi dünya şey yazdım ama gecenin 2sinde saçmaladımmı bilmiyorum.:)
neyse şöyle düşün bak:o senin saçını çekince sende onunkini çekersen,canitoya ne öğretmiş olursun?
cvbı asla istemediğin şeyler dimi?:)
peki 2. soru:canitoya ne öğretmek istiyorsun?
cvp belli bu tarz davranışların kötü olduğunu.:)
sıra yol haritasında:
1)saçını çektiğinde hayır saç çekmek yok de.
2) empati kur. neden yaptığını anlamaya çalış dikkat çekme, kızgınlık,yada sebepsiz,vs. kendini onun yerine koy yani ve onu anladığını göster.kızdıysa kızgınsın çok kızgın anneye kızdın diyebilirsin.
3) ben dilini kullan. saçımı çekmen canımı yakıyor,çok üzülüyorum bu kötü bir davranış de. bunu söylerken mümkün olduğunca tensel temasta kur.
4)bunları sabırla tekrarla.:)
5) gün içine mesela 3 kez çekiyorsa saçını bu 2ye düşünce hatırlat teşekkür et ve uslu durduğu için en büyük ödülü ver. ilgini yani:hadi bakalım bugün saçımı çekmedin, şimdi birlikte en sevdiğin...yapalım. yanlız burda sınır önemli. yani saçını çekmezsem anne benimle ilgileniyor diye düşünmemeli. çok fazla abartma ödülü. amaç sadece olumlu davranışı ödüllendirme,kötü davranışı görmezden gelme.(bu benim ilkem,dedim ya cezaya karşıyım)
böyle yazınca çok kolay olcak gibi duruyor ama öyle değil işte. saç çekmeyi yaşadığımız için kendi yöntemimi yazdım sana. canda işe yaramazsa empati yaparak yine kendi tarzınla değiştir biraz.
özellikle önemli noktalar:
1. şıktaki olay çok uzun sürüyor. ertu öyle bir yolardıki yumak yumak dökülürdü saçlarım. resmen asılırdı. sabırlı ve kararlı bir ses tonuyla kızmadan hayır diyeceksin. hem yaptığının kötü olduğunu anlayacak,hemde böyle yaparsa ilginden mahrum kalacağını. çok kızarsan yine ilgilenmiş olursun çünkü. çocuklar için bunun ayrımı yok.sen kızdığında annem benimle ilgileniyor diye düğşünür. onu ilgilendiren dikkatini çekmek.
2.şıkka geçmeden önce saçını bırakıp,sakinleşmiş olması lazım,görmezden gel bu sürede. sakinleşince konuş.

benim uyguladığım yöntem tam olarak bu sanırım 10 günde sonuç almıştım,birdaha hiç çekmedi saçımı. her sorunda aynı tarzı uyguluyorum yani. konu değişir metod aynı.:))
böyle biraz tuhaf oldu yazdıklarımı okudumda,ama başka türlü özet geçemedim kusura bakma lütfen. yöntemimi ancak böyle anlatabildim.çünkü bu 3-4 kitap+ pedegogumuzdan öğrendiklerimin karması.
bide bu laf salatalarını silebilirsin.:)))
son olarak umarım can dada işe yarar.:) görüşmek üzere...

Adsız dedi ki...

Off off 2 yaş sendromu diye birşey duymuştum ama senin yazdıkların sanırım bu 2 yaşında yaşanan itiraz dönemindekilerden farklı.
Konuyla ilgili ücresiz e-kurs olarak destek veren bir site var.
http://www.modernanne.com/portal/kurslar.php

Bu sitedeki çocuklarda istenmeyen davranış kontrolü ile ilgili kurs sana yardımcı olabilir diye düşünüyorum.
Umarım işine yarar.