23 Eylül 2008 Salı

Montessori eğitimi

Arkadaşım Tuba+Ertu sayesinde bu sistemi öğrendim sonrada inceleme ve ayrıntıları öğrenme fırsatı bulduğum bir siteden çok etkilendim. Bir süredir Can'la ilgili yaşadığım sorunlar var biliyorsunuz. Saldırganlıktan vazgeçiremiyorum. Nedeninin farkındayım aslında. Ama ne yapacağımı nerden başlayacağımı bilemiyordum. Montessorinin de dediği gibi aslında bir çoğumuz bilmeden bu sistemin bazı parçalarını uyguluyoruz. Ben kendi adıma hamileyken okuduklarımdan ve bana mantıklı gelen şekilde Can'ı büyütmeye çalışıyorum. Ama bende daha çocuk olduğumdan :) tıkandığım eyvah şimdi ne yapmalıyım dediğim zamanlar olmuyor değil. Ben Can'ı 2 senedir evde çok özgür yetiştirdim.Yani istediğini elledi, istediğini yaptı, suyla oynamak istiyorsa oynadı, elle yemek istiyorsa elle yedi, oyuncaklarını her yere saçtı, evin her köşesinde oynama izni vardı, mesela şuan bizim oda ve yatağın üzeri en sevdiği oyun alanı! Bizim komodinler boşaltıldı ve onun birkaç oyuncağı ve mandallar kondu, mutfakta birkaç çekmece onun çekmeceleri mesela...istediğini alır istediğini koyar...banyoda su oyuncakları var, masası salonda ona bir köşe yapıldı ve orada vakit geçirmeyi seviyor.Hatta karşı komşum Can'ı kendi çocuğu gibi sevdiğinden orada da bir oyuncak kutusu var.Orada da istediğini yapmakta özgür. Bütün bunlar zaten gelişimi için yapmam gerekenlermiş aslında. Ben kendim özgür ruhlu bir kova olduğumdan oğlumunda yasaksız büyümesini istedim. Ama son zamanlardaki saldırgan tavırlarına bir çare bulamadım. Çare onunla daha fazla zaman geçirmek ve istediği oyunları oynamak bence...onu oyalayacak bişeyler öğretecek ilgisini çekecek bişeyler bulmam lazımdı. Ama şimdi daha bilinçli hissediyorum kendimi...Bu yüzden bu sistemi daha da iyi anlayıp Can'ı bu şekilde yetiştirmeye karar verdim.Sonuçlarının çok iyi olacağına inandım.İnanmak başarmanın yarısıdır:))

Ada'nın annesi Büşra'da bu sistemi merak edenlerden...Büşra'cım bu konuda birbirimizle fikir alışverişinde bulunalım.Tuba'dan çok şey öğreneceğimize inanıyorum.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben de bu sistemi merak ediyorum. Büşra ile fikir alışverişinizi blog üzerinden yapsanız da biz de mutlu olsak :)
ps: çok mu "armut piş, ağzıma düş"cü oldum :)

Happy Mixy dedi ki...

aaa ayıpsın tabiki blog üstünden konuşucaz :))

Adsız dedi ki...

VALLA GÜZEL YAZMIŞSIN.ben bu konu üzerine yaz başından beri gördüğüm bazı yabancı bloglardan takip etmeye çalışıyorum.ama kaynaklar ve bloglar hep ingilizce,çok süper bir ingilizcem olmadığı için,devamlı sözlükten kelime manalarına bakarak birşeyler okumak bazen sıkıyordu beni.kışın ne yapabilirim sorusu yazın başından beri kafamı kurcalıyordu çünkü.önce kreşe verecektim ama okuduğun tüm kaynaklar verme dedi bana.ya da ben öyle anladım.annenin istekle yaptığı herşey çocuk için daha yararlı.artık araba da kullanabildiğime göre dedim,neler yapabilirimi araştırması içineyim.ama mutlaka başka çocuklarla,yaşıtlarıyla ve kendinden büyük ve küçük çocuklarla da oynaması lazım.bunu nasıl yapacağım bilemedim.bir de ben senin gibi özgür yetiştiremedim.eskiden oyun alanımız olmadığından salonumuz oyun alanıydı.o dağıtsın ben toplayayım işine hiç girmedim açıkçası,mutlaka adanın toplaması lazımdı,tabi tüm dağınıklığı tek başına toplayamaz,hadi annecim oyunumuzu bitirdik oyuncaklarımızı toplayalım şeklinde beraber yaptık.her yaptığım şeye onu da katmaya çalıştım.herşeyi aklı erdiği ölçüde bilsin istedim.ama şimdi daha bilinçli bir şekilde bu konuya eğilmek istiyorum.daha net araştırmalar içine girmişken tuba ile mailleşince,rahatladım.sen de bu konuya eğiliyorsun şimdi daha da rahatladım.paylaşmadan biryerlere varamayacağımı biliyorum.bu konuda en deneyimli tuba,galiba o eğitimci.birbirimize yardımcı olmamız lazım.bildiğim ve öğreneceğim herşeyi de paylaşmaya hazırım.
http://chasingcheerios.blogspot.com/

bu siteye de daha önce bakma şansın olmadıysa bir bak istersen.
http://spiralmontessorimama.blogspot.com/
http://montessorifreefall.blogspot.com/

zaten birine girdin mi diğerlerine ulaşıyorsun.bunları okumaya çalışmaktan gözlerim bozuldu valla...

Bekir Mert & Metehan dedi ki...

Bende Bekir mert'e her odada bir çekmece hazırlamıştım. içerisine en sevdiği oyuncakları doldurdum. o çekmeceleri açıp günlünce dağıtıyor. oyunlarını oynuyor ve çok mutlu oluyor. Bu fikride bana Tuba vermişti.
sevgiler.

Adsız dedi ki...

burayada yazayım büşrayada yazarım ama sen biliyorsundurda büşra karıştırdı sanırım. ben eğitimci değilim. onu hemen düzelteyim buradan. yanlış anlama olmasın.:) bildiklerim tamamen okuduklarımdan ibaret. ama bu gidişle olucam heralde. anaokulları MEB Müfradatı falan derken..:)
malum tek bir doğru yok bu konuda. ama üçümüzde evde oturan anneleriz ve laf aramızda bence şanslıyız. bu sene ertuyu sosyal gelişim için kreşe göndermek istemiştim ama daha erken olduğuna karar verip vazgeçtim. evde eğitim konusuna eğilmek istiyorum tamamen. yurtdışında bu iş çok yaygın. homescholling yükselen trend. bende yöntem olarak montessoride karar kıldım sadece. bloğa yazı eklemek farz oldu bu konuda. en kısa zamanda açıklayıcı bir yazı ekleyeceğim.:))
ama kabaca yöntem hakkında fikir sahibi olmak için türkçe kaynak olarak
http://www.archisugar.com/search/label/Montessori

burayı okuyabilirsiniz. büşraya yazmıştım. bende büşra gibi bütün yaz montessoriyi ingilizce kaynaklardan okudum. tabi emin olamamıştım. sonra esranın bloğundan mail gutuplarına üye oldum. türkçe olarak en geniş arşiv orada var. ama ben bir yandan araştırmalarımıda sürdürüyorum. ertudan elde ettiğim sonuçlardanda ayrıca memnunum.:)
neyse şimdi salonumda bir kertenkele var. onu kovalamam lazım.:)) şu yaz bitseydi artık.

Adsız dedi ki...

Bol şans umarım bir an önce vazgeçer saldırganlık huyundan canım

Happy Mixy dedi ki...

evet canım karıştırmış!Bende senden duyup archisugardan inceledim ve kafama yattı zaten bazılarını yapıyormuşum :)biraz daha düzenli bir şekilde eğitim verebilirsek daha iyi olacak evde, o yüzden böyle bişey lazımdı:)
bizde geçenlerde annemde kovaladık kertenkele...hemde 5.kata çıkmış sıpa :))

Happy Mixy dedi ki...

iyi yapmışsın canım özgürlük onlarında hakkı :))

Adsız dedi ki...

pınar ben bu archisugar a montessori grubu için haftabaşında mail atmıştım ama cevap felan gelmedi.sen mail attın mı?cevap geldi mi?acaba benim mail gitmedi mi?merak ettim.bu arada benim siteye girebiliyor musunuz.ben girince uyarı veriyor.anlamadım.sorun bnim bilgisayar mı yoksa sitemde sorun mu oluştu ki?

Happy Mixy dedi ki...

banada cevap gelmedi bende bilemiyorum :(

Adsız dedi ki...

pınar bana cevap geldi.üye oldum.şimdi bir de blog grubu için mail gelecekmiş.onu bekliyorum

Happy Mixy dedi ki...

banada geldi bende üye oldum aynen blog için onay bekliyorum :)
sen tanışma mesajı attınmı ben görmedin maillerimde?

Adsız dedi ki...

evet ben attım.sen attın mı ben de seni görmedim.geçmiş maillere bir göz gezdireceğim zate.neler konuşulmuş felan diye